EL TORREÓN - INFORMACIÓN SINDICAL
ATAB | Núm. 576 | març 2023
ATAB | Núm. 576 | març 2023
Son malos tiempos para ostentar la categoría de T1, T2 o T3 en esta empresa. Atrás quedan los años en que se cuidaba a los técnicos en Aigües de Barcelona, y el descontento es creciente entre muchos de ellos ante las presiones a que se les somete.
En la mayoría de los casos, el acuerdo de objetivos que firmaron en su día fue el inicio de este descalabro que los ha acabado dejando a merced del arbitrio de la dirección. Fue un mal negocio para muchos y una magnífica jugada para la dirección.
Hoy en día, se encuentran con 3 niveles para cada categoría sin que se sepa cómo ni cuándo se asciende; a muchos se les absorben sus mejoras salariales con el IPC o se ven obligados a realizar jornadas inacabables sin que se les remuneren, teniendo que asumir su trabajo habitual, más los proyectos que van surgiendo.
El proceso de tecnificación de nuestra empresa es una realidad, y hoy en día la categoría de T3 en su nivel más bajo es una de las más contratadas. Se está abusando del uso de esta categoría para casi cualquier posición de técnico. Personas que, pese a la responsabilidad de su puesto de trabajo, probablemente acabarán económicamente estancadas hasta que algún responsable se acuerde de ellos.
No puede ser que, en algunos casos, resulte más barato tener contratado a un T3 que a un O2, más aun siendo que no cobran horas extraordinarias (a pesar de tener todo el derecho a cobrarlas) ni pluses.
Estamos a las puertas de un nuevo convenio y desde ATAB reclamamos la superación de esta frontera entre los que tradicionalmente se consideraban empresa y los que no. Queremos más conciliación laboral y familiar, recuperando y ampliando teletrabajo, haciendo que las horas de trabajo extra se traten como tal, y que la dirección cumpla con su compromiso de que los criterios de promoción de T1, T2 y T3 sean públicos y objetivos. Respecto a esta última cuestión, nuestra propuesta es que el salto del tercer al segundo nivel se dé automáticamente por el transcurso de un tiempo fijado como ocurre en los primeros saltos de nivel de las categorías más bajas.
Muchas empresas tienen problemas para contratar o retener personal técnico cualificado. La formación de perfiles técnicos comporta una fuerte inversión en tiempo y dinero. Quemarlos laboralmente es un grave error de estrategia empresarial. No permitamos la fuga de talento. Unámonos, seamos más fuertes, y dignifiquemos juntos nuestro trabajo, el de técnicos, obreros y administrativos, el de todos y todas.
Les operacions del personal d’Aigües de Barcelona a determinades zones conflictives s’han de poder realitzar amb la màxima seguretat.
L’abordatge d’aquesta problemàtica s’està treballant en una comissió específica on es preveu implicar diferents departaments com operacions, clients, sistemes informàtics o vulnerabilitat.
Des de l’ATAB hi participem activament, amb diferents propostes com la de tornar a disposar de vehicles sense distintius per accedir a aquestes zones.
Ser la cara visible d’Aigües de Barcelona no és una tasca fàcil. L’atenció al client comporta haver de fer front diàriament a situacions complexes amb la màxima professionalitat.
Des de l’ATAB seguim insistint en millorar les seves condicions de treball, reclamant que puguin gaudir del dia de teletreball també en les setmanes que tenen menys de 5 dies laborables, com passa a la resta de departaments.
També a l’oficina mòbil, on atès que està previst ampliar-ne la mida, hem plantejat la necessitat de mantenir una bona climatització garantint la correcta ventilació quan s’utilitzin calefaccions de gas. I poder mitigar la incidència de la llum solar quan enlluerna a les persones que hi treballen modificant les posicions dels taulells.
Finalment, el personal de sistemes pot adherir-se individualment a l’acord de teletreball de l’àmbit del Grup. Això suposa que en determinades posicions concretes es podrà teletreballar fins a 3 dies, adequant-se així a les condicions de mercat habituals per aquest col·lectiu. No ha estat fàcil i estem satisfets amb el resultat.
A més, no renunciem a recuperar els 3 dies de treball a distància per a la resta de l’empresa, i així ho defensarem quan s’hagi de renovar l’acord de teletreball vigent.
El restaurant de la Masia Can Colomé d’El Papiol va ser el punt de reunió dels afiliats i afiliades que vam celebrar la ja tradicional Calçotada de l’ATAB.
Us agraïm la bona acollida d’aquesta iniciativa, i us hi esperem de nou l’any vinent!
La flexibilitat horària en l’àmbit de personal tècnic i administratiu ha estat una de les conquestes en l’àmbit de la conciliació que més bona acollida ha tingut entre la plantilla d’Aigües de Barcelona.
Ara, és l’hora de lluitar la del personal obrer. Una reivindicació de la part social que començarà a treballar-se en els propers mesos a través d’una comissió específica. Estem convençuts que el treball donarà els fruits esperats i que en moltes de les posicions serà viable la implementació de la flexibilitat horària.
El model actual de dotació de roba de treball s’ha demostrat ineficaç en molts aspectes. En breu s’iniciaran les trobades per tal de millorar-lo. No té sentit que en alguns casos s’acabi acumulant un excedent de roba, mentre persones amb contracte temporal o de recent incorporació s’han d’acabar vestint sovint gràcies a la generositat dels companys.
A l’ATAB pensem que cal garantir uns stocks mínims als centres de treball de determinades peces com ara jaquetes; incorporar roba específica per a dones; facilitar les devolucions i poder emprovar-se les peces, especialment quan es produeixin canvis de proveïdor; cercar models que permetin treure i posar diferents capes per facilitar el confort tèrmic; o adequar la quantitat de peces subministrades al tipus de treball que es realitza.
El dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones per reivindicar el feminisme i denunciar un sexisme que intenta perpetuar-se amb diferents formes.
Enguany posem el focus en la precarietat laboral que acompanya a moltes dones des de l’inici de la seva vida. Diem no a la diferència salarial, no a l’atur femení, no a la violència que s’exerceix envers les dones. Cal que la conciliació sigui un fet per a homes i dones, i que no es discriminin les carreres professionals de les dones. Cal que els objectius i acords del Pla d’Igualtat d’Aigües de Barcelona que vam signar recentment es tradueixin en fets reals.
Des de l’ATAB seguirem defensant una societat més justa i impulsant accions per tal d’aconseguir-ho. Som diverses i capaces d’exercir totes les professions. Som excel·lents operàries, administratives, directives o tècniques. Però a la nostra empresa, tot i els avenços, seguim tenint poca presència en alguns àmbits, també en el sindical. Per això us animem a construir el canvi, participant i col·laborant amb els sindicats per assolir la igualtat real i efectiva i posar fi a qualsevol forma de discriminació contra les dones.