Aigua, Rius i Pobles

Una exposició amb una agenda ciutadana de debats i activitats reflexiona sobre els usos i abusos de l’aigua en el segle XXI

aigua, rius i pobles

‘Aigua, Rius i Pobles’, el perfil humà dels conflictes

Pedro Arrojo Agudo

Vivim al Planeta Blau, al Planeta Aigua. Tanmateix,1.100 milions de persones, segons Nacions Unides, no tenen garantit l’accés a l’aigua potable i, com a conseqüència d’això, unes 20.000 moren cada dia, majoritàriament nens. És cert que els éssers humans no podem utilitzar directament gran part de l’aigua que hi ha (perquè és salada o perquè està en forma de gel o vapor). D’altra banda, la diversitat climàtica fa que hi hagi llocs àrids i, fins i tot, desèrtics. Ara bé, tots els pobles s’han assentat prop de rius, llacs i fonts o en territoris on es pot arribar a les aigües subterrànies amb pous. Per això, encara que es parla d’escassetat d’aigua, gairebé ningú no mor pròpiament de set.

En realitat, afrontem les conseqüències de la crisi d’insostenibilitat que hem provocat per l’extracció abusiva, la contaminació sistemàtica i la destrucció d’aiguamolls, llacs, rius i aqüífers. Primer han mort amfibis i peixos, i més tard han començat a morir les persones, això sí, en les comunitats més pobres. Hem transformat l’aigua, element clau per a la vida, en l’agent més letal mai no conegut. A molts països empobrits o en vies de desenvolupament, la indústria i la mineria moderna a cel obert contaminen els rius amb abocaments i lixiviats tòxics (cianurs, metalls pesants…), sovint a la capçalera mateixa, enverinant silenciosament, de manera progressiva, desenes de milions de persones. L’extracció abusiva de cabals, la dessecació d’aiguamolls, la tala de boscos i manglars, al costat de la fragmentació de l’hàbitat fluvial a causa de la construcció de grans preses, han trencat la vida dels rius i han fet desaparèixer la pesca: la proteïna dels pobres. Al mar d’Aral, al llac Txad, a l’Amazònia, al riu Mekong, al riu Groc, al Paranà o als manglars d’Amèrica, d’Àsia i de l’Àfrica, la destrucció de pesques comporta malnutrició i gana per a les comunitats riberenques.

La construcció de grans preses ha fet possibles conquistes econòmiques evidents. Tanmateix, els impactes ambientals que tenen i els drets humans dels pobles afectats no s’han tingut en compte. L’any 2000, la Comissió Mundial de Preses estimava que entre 40 i 80 milions de persones han estat tretes per força de les seves cases com a conseqüència que els seus pobles han quedat inundats per alguna de les 45.000 grans preses construïdes al llarg del segle XX. Entre 40 i 80 milions, és a dir… no ho sabem. Desconeixement i invisibilitat del dolor humà, sota la mordassa del tradicional consens que hi ha hagut entorn d’aquestes polítiques, en nom del progrés. A la convergència d’aquestes dues falles crítiques, insostenibilitat i pobresa, s’hi uneix la crisi de governança en la gestió dels serveis bàsics d’aigua i sanejament, tant per problemes de corrupció com per les pressions privatitzadores del Banc Mundial, que transformen els ciutadans en clients. Aquesta mercantilització de drets bàsics, com el de l’accés a l’aigua i al sanejament, ha aixecat la rebel•lia dels més pobres, i ha generat un moviment creixent contra la privatització i a favor del dret humà a l’aigua potable.

Estem, en definitiva, davant d’un verdader holocaust hidrològic, en el qual les víctimes són invisibles, llunyanes i sense rostre; prescindibles en la Nostra consciència. Amb l’exposició Aigua, Rius i Pobles, ens hem proposat donar la paraula a aquestes persones, alhora víctimes i lluitadores per un món més just, digne i sostenible. Es tracta de projectar el perfil humà dels conflictes de l’aigua al món i donar la possibilitat d’expressar-se als qui més pateixen i lluiten. Potser no tenen la solució als problemes; però del que no hi ha dubte és que els pateixen en primera línia, i per això mateix mereixen que els escoltem i els tinguem en compte.

Aigua, Rius i Pobles

Exposiciò fotogràfica del 4 al 30 de maig,  Museu Marítim de Barcelona • Entrada gratuïta

Agenda Ciutadana d’activitats diàries (consultar programapdf 380 Kb)

www.aguariosypueblos.org

invitacio

Deixa un comentari